Is jouw (nieuwe) woning klaar voor de winter? Dit is jouw alert voor woningonderhoud

De winter is om de hoek gekomen en dat betekent een nieuwe alert voor jouw seizoensonderhoud.
Wij willen er samen voor zorgen dat jouw nieuwe woning zijn waarde behoud door deze tips te delen!

 

1. Zorg dat de buitenkranen zijn afgesloten

Zoals al eerder genoemd in de seizoensalert van de herfst, is het belangrijk om buitenkranen af te sluiten om bevriezing te voorkomen. Heb je de alert gemist en staan jouw leidingen nog open? geen paniek. Sluit deze nu af en gebruik deze pas weer als de lente aanbreekt.

2. Draai alle thermostaten een klein stukje open

Dit geldt ook voor de ruimtes die je niet gebruikt. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig gezien je de ruimtes niet gebruikt, maar dit voorkomt dat de leidingen bevriezen en er een lekkage kan ontstaan. Een lekkage is een stuk duurder dan een klein beetje verwarmen, zelfs met de hoge energietarieven.

 

 

3. Bescherm je tuin tegen vorstschade

Verschillende planten in de tuin kunnen niet tegen de winterse periode. Hopelijk heb je deze planten al vroegtijdig ingepakt, anders kan je helaas de schade van de afgelopen dagen al goed zien.

Niet alleen planten, maar ook tuinmeubilair en stenen plantenpotten kunnen slecht tegen de vorst. Haal deze naar binnen of berg ze (inclusief) plant op in de schuur. Zo kunnen ze in het voorjaar weer naar buiten en heb je langer plezier van je buitendecoratie.

 

4. Platte dak nalopen

Heeft jouw woonruimte of garage/schuur een plat dak? Zorg dan dat deze vrij is van water en vuil. Wanneer het water blijft liggen op een plat dak, kan dit bevriezen en voor scheuren zorgen en – in een extreem geval – instorting. Het water hoort naar de afvoer te lopen, is dit niet het geval, laat hier dan een professional naar kijken.

 

5. Zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen tegen vorst en sneeuw. Ook de bekabeling en connectoren van je zonnepanelen zijn water-, sneeuw- en vriesbestendig. Alleen als de panelen slecht gelegd zijn kan er schade ontstaan, dit is dan te zien als foutmelding op je omvormer.

Wanneer er sneeuw op je panelen ligt, zullen de panelen weinig tot geen stroom leveren. Ga overigens niet zelf sneeuw of ijs weghalen van de zonnepanelen, dit kan krassen veroorzaken en zorgt ervoor dat je panelen slechter gaan werken. Laat de panelen voor wat ze zijn en wacht tot de sneeuw weer verdwijnt.

6. Ventilatieroosters

Juist in de koudere periodes is ventileren belangrijk. De lucht die van buiten komt is vaak droger dan de lucht die in huis aanwezig is. Droge lucht warmt sneller op en hierdoor is je woning eerder warm. Zet wel even je thermostaat laag wanneer je besluit om ventilatieroosters en ramen open te doen, anders is het zonde van de kosten.

 

Doe je elk seizoen een beetje onderhoud, dan gaat alles veel langer mee. En heb je dus veel meer plezier van jouw huis!

Heel veel succes! Volg onze Facebookpagina om een alert te krijgen wanneer het weer tijd is voor het seizoensonderhoud.