Het woonhuis Kerkdijk 8 is in 1933 gebouwd voor het Hoofd van de Jongensschool, destijds verder op gelegen, aan de Kerkdijk. Het huis was gericht naar de straat want de schoolmeester, een autoriteit in het dorp, moest gezien kunnen worden. Een stenen trap direct aan de straatweg bracht de bezoeker naar de voordeur op het oorspronkelijke dijkniveau. De straatkant van de woning is representatief voor die tijd, de 30 en 40tiger jaren. In die tijd is een taxusboom geplant die enige jaren geleden nog als grootste op de wereldranglijst van bomen stond.
In 2001 is door de huidige eigenaar een grote ver- en aanbouw gerealiseerd. De achterzijde, de zonkant, was in bouwvallige staat en een moderne uitbouw heeft de woonbeleving en de waarde van het huis aanzienlijk verhoogt. De uitbouw heeft een trapvormig uiterlijk gekregen met veel glas; op dijkniveau in de grote woonkamer is het glas zelfs tot op het vloerniveau, waardoor een prachtig uitzicht verkregen wordt op de kleurrijke tuin. Een goede architectonische balans tussen het klassieke voorhuis en het moderne achterhuis is hiermee gerealiseerd.
De vier verdiepingen van het huis bestaan uit een zolder, eerste verdieping, begane grond en een grote kelder (Souterrain). De begane grond (op dijkniveau) en de eerste verdieping worden actief bewoond. De kelder geeft ruimte voor knutselkamer, wijnkelder, tuin gerelateerde activiteiten, verwarming, opslag voor van alles, en een inpandige garage. Voor een tweede auto is een carport aanwezig.
Op de begane grond zijn de volgende ruimtes: een ruime kamer en suite, een ruime keuken, een bijkeuken, een zeer ruime nieuwe woonkamer met haard aan de zonnige tuinzijde, entree, hal en twee toiletten.
Op de eerste verdieping is een grote ouderslaapkamer met wastafel, 2 slaapkamers met wastafel, een badkamer met ligbad, douche en dubbele wastafel, een ruime studeerkamer met groot balkon, met fantastisch uitzicht in een sector van wel bijna 180graden en een doorzicht tot aan de stuwwal van Nijmegen-Beek.
Aan de straatzijde is een klein klassiek balkon; aan de tuinkant is een groot balkon op dijk-niveau en op de eerste verdieping is een balkon bereikbaar vanuit de studeerkamer. Op dit laatste balkon is het uitzicht schitterend.
De energielabel is C. Een combiketel (gas gestookt) wordt gebruikt voor 2 verwarmingssystemen, 1 met radiatoren en 1 met vloerverwarming en voor warm water. In de keuken is een elektrische boiler en een inductie kookplaat. Er is 1 zonnepaneel op het platte dak 1ste verdieping. Airconditioning is aanwezig in de woonkamer.
De woning is goed warmte-geïsoleerd en de beglazing is dubbel op enkele kleinere ruitjes na.
Tenslotte:
• Het voordeel van het dorp Ooij is dat het in een prachtig natuurgebied ligt en toch dicht bij de levendige stad Nijmegen.
• Het uitzicht van het vrijstaande huis is op de begane grond, de 1ste en 2de verdieping fenomenaal, zowel in zonnige situatie als bij storm en hevige wind en regen.
"*" geeft vereiste velden aan